Nederländsk minister lovar att vidta åtgärder mot spel på Curaçao denna månad
Den nederländska ministern för rättsskydd Sander Dekker har avslöjat att en handlingsplan för att stoppa ökningen av olagligt spel från Curaçao, inklusive en eventuell begränsning av operatörerna, bör antas denna månad.
Dekker tog upp frågor om sektorn i parlamentet efter en artikel i den undersökande journalistikpublikationen Follow the Money som beskrev den illegala spelsektorn på Curaçao, som är en del av Nederländerna.
Enligt artikeln finns det 12 000 olagliga spelsajter i landet och 40 procent av det globala oreglerade spelandet går via Curaçao.
Efter diskussioner mellan Nederländerna och Curaçao kom man överens om att ön ska införa en oberoende spelmyndighet med befogenhet att bevilja och återkalla spellicenser. Den skulle också se till att operatörerna agerar i enlighet med lagar och förordningar i de länder de riktar sig till och att de tar ut skatter och licensavgifter.
Dekker sade: ”På grundval av lokala lagar och förordningar finns det ett litet antal masterlicenser som tillhandahålls av myndigheterna i Curaçao och som skulle kunna överföras utan ingripande av ett statligt organ. Detta har resulterat i ett stort antal underlicenser, vilket förklarar det stora utbudet av onlinespel som finns på Curaçao.
”Kabinettet tar farhågorna om olagligt spelande på Curaçao på allvar och har åtagit sig att begränsa det olagliga utbudet av hasardspel från Curaçao. Curaçao arbetar för närvarande med en stegvis handlingsplan för att begränsa och bättre reglera utbudet av hasardspel. Som väntat kommer denna handlingsplan att antas denna månad.”
Dekker fortsatte med att säga att Nederländerna inte spelade någon roll i inrättandet av en finansiell ram inom Curaçao, eftersom regionen förblir ”skattemässigt självständig”.
Dekker svarade också på frågor om Nederländernas självutestängningssystem Cruks, som fungerade dåligt när spelmarknaden lanserades i landet den 1 oktober. En utredning om problemen vid starten genomförs av en extern part och resultaten av denna utredning bör vara tillgängliga senast den 1 april.